Cuketový quiche

Všechny Vás po delší době zdravím,

byla jsem ve Francii, po návratu domů bylo šílené horko, tak jsem trávila dny u bazénu a teď začalo pršet, tak jsem dostala chuť napsat článek. Když jsem u té Francie, dnes přináším slaný cuketový koláč, něco na způsob francouzského quiche. Doma na zahrádce nám rostou cukety jako o závod, dokonce mají 2,5 kg, takže je vůbec nestíháme spotřebovávat. Včera jsem dělala výborný cuketový krém se sýrem, který chutná jako brokolicový, takže i nemilovníci cukety, si na něm určitě pochutnají, protože já bych vůbec nepoznala, že je to rozmixovaný krém z cukety. Nyní tu pro Vás mám recept na již zmiňovaný cuketový quiche, tak se na něj vrhneme.

Na těsto budete potřebovat:
250 g hladké mouky
120 g másla
1 vejce
špetku soli
1 lžíci ledové vody

Na náplň budete potřebovat:
1 žloutek
asi 50 g strouhaného parmazánu či jiného sýru
1 mozzarellu
kelímek zakysané smetany nebo crème fraîche
sůl
pepř
cuketu (pokud máte malé mladé cukety, stačí jedna delší, pokud máte velkou masitou cuketu jako já, bude stačit sotva polovina)

Postup je velmi jednoduchý. Do misky nasypeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, jednu lžíci ledové vody, jedno vajíčko a 120 g másla. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout na 30 minut - 1 hodinu do ledničky.

Mezitím nakrájíme cuketu na kolečka a necháme ji "vypotit". V misce si smícháme zakysanou smetanu se solí, pepřem a žloutkem. Do připravené směsi vmícháme nastrouhaný sýr. Až bude těsto odpočaté, rozválíme ho a prsty vmačkáme do zapékací formy až po okraje. Já mám skleněnou formu, tudíž ji nevymazávám, protože je těsto vláčné díky máslu. Pokud se Vám z vlastní zkušenosti do formy těsto přichytává, vymažte ji. Dno těsta propícháme vidličkou, aby se nám během pečení nevypouklo (pozor, těsto je velmi křehké!). Na těsto dáme připravenou náplň, na ní nakrájená kolečka mozzarelly a na mozzarellu poklademe kolem dokola na celou formu nakrájené cukety. Já se snažila vmísit je tam všude, až jsem měla obavy, že se mi koláč neupeče, ale cuketa se smrskla a upekl se dobře.

Quiche dáme do trouby na 180°C a pečeme cca 40 minut (dokud se tekutá směs pod cuketou nebude zapékat). Poté quiche vyndáme z trouby a kdo chce, může posypat vrch ještě strouhaným sýrem dle výběru a dát zapéct ještě na 10 minut. Přeji dobrou chuť!

Quiche je výborný teplý i studený. A zde je výsledek. :)





1 komentář:

Pravidelní čtenáři

Návštěvnost blogu