Dýňový krém

Dnes pro vás mám tip na výborný oběd nebo lehkou večeři. Je to dýňový krém, který je velmi levný a jednoduchý na přípravu, tudíž ho zvládne opravdu každý. Včera jsem dostala velkou chuť na tento krém, tak jsem koupila v Lidlu dýni, která kupodivu stála jen 23 Kč. Takže recept na rychlou a levnou dobrotu je na světe. :)


Ingredience:

1 dýně Hokaido
2 cibule
1 větší brambora
600 ml vody
cca 50 ml mléka
1 smetana
olivový olej
koření – sůl, pepř, mletý zázvor (poté dle chuti kari apod.)
půl zeleninového bujonu (není povinný)

Postup:

Obě cibule si oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme osmahnout na olivový olej do hrnce. Dýni opláchneme, rozkrojíme napůl, vydlabeme jadérka a oloupeme ji, ale nemusíte, pokud nechcete.
Já jsem dýni oloupala a polévka se mi zdála více jemná.

Potom si dýni nakrájíme na menší kostky, ať je dříve hotová. Kostky dýně přidáme do hrnce k zesklovatělé cibulce a přihodíme tam také oloupanou a nakrájenou bramboru. Vše zalijeme asi
600 ml vody, dle množství a velikosti dýně. Pokud chcete přidat pro výraznější chuť bujon, přidejte ho ať se vaří vše pospolu. Necháme vařit do měkka, asi 20 minut. Až bude dýně i brambora měkká, rozmixujeme vše tyčovým mixérem. Potom můžete začít dochucovat solí, pepřem, mletým zázvorem a jiným kořením, já jsem přidala celkem dost soli, aby polévka měla chuť, pepř a trošku mletého zázvoru.

Rozmixovaná směs byla moc hustá, připomínala příkrmy pro malé děti, tak jsem ještě střídavě přilévala vodu a mléko, aby měla lepší chuť. Polévku přiveďte k varu a až se bude vařit přilejte do ní smetanu a pořádně promíchejte. Můžete podávat s opraženými krutonky nebo se lžící zakysané smetany – já už jsem jí tam nedávala, protože jsem tam vlila celou 33% smetanu a byla dost krémová. Přidala jsem na ozdobu dýňová semínka, které jsem koupila, ale vy můžete klidně použít ta vydlabaná, která se osmahnou na pánvi. 

Musím uznat, že polévka byla mnohem jemnější, než když v ní byla neoloupaná dýně, a myslím, že tím, že jsem přidala bramboru a smetanu to chuť polévky velmi zjemnilo a vytvořila se právě ta správná konzistence krému. Nebyla ani moc hustá, ani vodová. Samozřejmě si vše můžete udělat dle toho, jak to máte rádi.


Přeji dobrou chuť!






A co vy, používáte v kuchyni dýni? :)





16 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Já taky a musím se pochválit, že byla tedy výborná! :D :)

      Vymazat
  2. My do ní občas přidáváme třeba i trochu mrkve. Určitě bych chtěla příště zkusit přidat kari nebo čili, což je prý také mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc polévky/krémy s mrkví nemusím, protože je mrkev moc sladká a dýně sama o sobě také. S kari polévku také znám a je také dobrá, moc velký rozdíl to ale není, pokud ho tam nenasypeš hodně. Jinak mně ten "pálivější" efekt udělal právě mletý zázvor, ale s čili by to také bylo dobré, třeba na nějakou chřipku :)

      Vymazat
  3. Hezký návod :) my jsme ji měli zrovna dneska k obědu :)

    OdpovědětVymazat
  4. vyskúšala som to a je to skvelé <3 Ďakujem za napád.
    Šupla som sa medzi prav. čitateľov a stavím sa častejšie :)
    booklovers-world.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) mě taky moc chutnala :D a děkuji i za odběr! :)

      Vymazat
  5. Ja jeste dynovou polevku nikdy nemela, ale vypada moc dobre, mozna se po nejake te dyni poohlednu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jí zkus, chápu že nemusí chutnat každému, ale většinou asi ano :)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Určitě jí zkus, já jí miluju a s tou bramborou je mnohem víc jemná!

      Vymazat
  7. Vypadá to výborně! Tohle prostě musím zkusit :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, pokud jsi milovnice krémových polévek, do toho! :)

      Vymazat

Pravidelní čtenáři

Návštěvnost blogu